Als God van ons houdt, waarom laat Hij ons dan sterven?

Meestal stellen we deze vraag wanneer een geliefde sterft, vooral wanneer deze nog jong is. Niemand op aarde weet waarom God de één oud laat worden en de ander vroeg laat sterven. Maar wees zeker van twee dingen, God weet alles wat gebeurt en alles wat er zal gebeuren. En alles wat God doet of laat gebeuren, doet hij uit liefde voor ons.

We kennen Gods timing niet, we weten niet waarom Hij iemand op een bepaald moment laat sterven. Maar we kennen wel Gods strategie, waarom Hij ons sowieso laat sterven. De dood, zegt de Bijbel, kwam in de wereld als gevolg van de zonde (Gen 3; Rom 6, 23). Toen de mens in opstand kwam tegen God was de dood het onvermijdelijke gevolg. Simpelweg omdat God de bron van het leven is en wanneer je in opstand komt tegen God, kom je in opstand tegen het leven.

Stel je voor dat er geen dood was. Je zou voor altijd hier op aarde blijven leven, net zoals je nu leeft. Zou je dat prettig vinden? Hoe lang denk je dat het zou duren voordat je je gaat vervelen? Honderd jaar? Duizend jaar? Een miljoen jaar? Als we voor altijd zouden blijven leven in onze huidige omstandigheden zouden we niet gelukkiger worden, maar ongelukkiger. De schrijver C. S. Lewis zegt: “We zijn op dit moment net eieren. En je kan niet voor altijd een vers ei blijven. Je moet of uitgebroed worden of bederven”. De dood lijkt op een broedproces. We breken uit het ei van dit universum en ons oude lichaam en worden geboren in Gods wereld, de Hemel, in een nieuw lichaam dat God voor ons bereidt, ons verrezen lichaam, zoals dat van Christus.

De dood is een harde manier om in de Hemel te komen. Als we niet gezondigd hadden, zouden we niet behoeven te sterven. We zouden naar de Hemel gegaan zijn als Jezus. Hij heeft nooit gezondigd en hoefde daarom ook niet te sterven. Maar Jezus is toch vrijwillig voor ons gestorven, om de angel van de dood van ons weg te nemen.

God laat ons sterven omdat Hij van ons houdt, niet omdat Hij niet van ons houdt. De dood lijkt op een operatie met God als chirurg. De dichter T. S. Eliot noemt Christus “de gewonde chirurg”. De dood is onze genezing van alle aardse ziekten.

 

 CheckStat