Echte Liefde

door Jason Evert.

Boekje te bestellen bij www.deboog.nl

 

 

“Wil je echte liefde?”

Als je de liefde van je leven tot nu toe niet bent tegengekomen, als spijt en verwarring je ertoe hebben gebracht je af te vragen of de liefde waar je over droomt echt wel bestaat, als je denkt dat je de ware liefde al hebt gevonden of als je niet eens weet waar je moet beginnen als het over ‘daten’ gaat, dan zijn de volgende pagina’s misschien wel voor jou geschreven.

 

De meeste mensen besluiten enige tijd na hun opleiding te trouwen en kinderen te krijgen. Dat kan in jouw geval pas over tien jaar zijn, of je kunt niet eens geroepen zijn tot het huwelijk. Dus laten we realistisch zijn en bespreken wat je zou moeten doen (en laten) in de tussentijd.

 

“Nu ga je me zeker vertellen dat seks slecht is!”

Als je verteld is dat seks slecht is, zal je opgelucht ademhalen als je hoort dat dat niet waar is. Seks is iets wonderbaarlijks, een geschenk uit de hemel! Het is een schat van de uitwisseling van liefde tussen twee mensen en als je dit geschenk zo hemels wilt laten zijn als het was bedoeld, lees dan verder.

 

“Echte liefde en kuisheid………..Echte liefde en wat?”

Sommige mensen denken dat ‘kuisheid’ simpelweg betekent ‘geen seks hebben’. Maar dat is onthouding ‘wat je niet kan doen en niet kan hebben’. Kuisheid is wat je wel kunt doen en kunt hebben… zelfs nu: een manier van leven die vrijheid, respect, vrede en zelfs romantiek zonder spijt brengt. Kuisheid bevrijdt een stel van egoïsme; het gebruiken van elkaar als objecten. Kuisheid maakt het hen mogelijk werkelijk lief te hebben.

 

“Zal kuisheid niet de opwinding van het ‘daten’ verpesten?”

Niet in het minst! Kuisheid brengt een einde aan de manipulatie en verleidingsspelletjes die mannen en vrouwen spelen om elkaar in bed te krijgen. Helaas geven veel vrouwen seks aan een man om ‘liefde’ te ontvangen, terwijl mannen juist ‘liefde’ geven aan vrouwen om seks te krijgen. God heeft ons hart geschapen en ons het geschenk van seks gegeven voor iets veel mooiers dan deze verwarring.

 

Kuisheid lost deze verwarring op door het ervaren van vrijheid. Het laat je zien waarom er van je gehouden wordt en het laat je realiseren, dat je het waard bent om te wachten. Als je je vriend(in) meteen zegt dat je niet met hem of haar naar bed wilt gaan totdat jullie getrouwd zouden zijn en als hij/zij je dan verlaat, dan weet je onmiddellijk waarom hij/zij van je ‘hield’. Als je op zoek bent naar opwinding, dan is weten dat er werkelijk van je gehouden wordt veel spannender dan weten dat je gebruikt wordt.

 

Sommigen menen dat zuiverheid een zware last is. Een last die niet te dragen is als je niet gek wilt worden. Val niet voor deze leugen; Heb je ooit wel eens gehoord van een psychiatrische inrichting voor mensen die gewacht hebben tot hun trouwen om met elkaar naar bed te gaan?

 

“Ja maar iedereen doet het toch?”

Nee hoor. Talloze jonge mensen hebben zich al gerealiseerd, dat er tegen hen gelogen is over wat liefde en seks waard zijn. Ze hebben genoeg van wat alle praatprogramma’s, soap opera’s, tijdschriften en films te zeggen hebben. Ze laten zich de kans niet afnemen de liefde te ervaren die God voor hen bedoeld heeft. Ze hebben ontdekt dat ze anders zijn dan dieren en willen niet dat onmiddellijke bevrediging plaatsmaakt voor ware liefde.

 

Als je anderen wilt volgen in seks voor het huwelijk, is de kans groot dat je het volgende overkomt: Drie van de vier stellen die met elkaar samenwonen voor dat ze gaan trouwen, scheiden van elkaar voor hun derde trouwdag[i]. Dat is waarom verkering zo belangrijk is, als een onmisbare tijd voor het leggen van een stevig fundament voor de liefde voordat je het privilege van huwelijkse intimiteit kunt genieten. Seks voor het huwelijk slaat deze tijd over en geeft het stel een verkeerd gevoel van eenheid. Daardoor wordt hen de kans ontnomen om goed te overwegen of de ander inderdaad geschikt zal zijn als huwelijkspartner. Hun relatie wordt ‘goedkoop’ in de zin dat plezier als meer waardevol wordt beschouwd dan verbondenheid, geduld en offer. Als het fundament niet stevig is, valt een huwelijk in elkaar.

 

Het bewijs kan niet duidelijker zijn: Je best doen en iets opgeven maakt de liefde sterker. Als je weigert iets op te geven gaat de liefde verloren.

 

“Wie wil er nu wachten met het hebben van seks tot het huwelijk?”

God heeft je a. h. w. jouw maagdelijkheid gegeven in een gesloten kluis. Hoe meer je ervan bewaart, hoe groter de schat en hoe groter je geluk om het allemaal te delen op je huwelijksnacht. Er is weinig aan om de kluis te openen op je huwelijksreis en er achter te komen dat er slechts wat centen over zijn om te delen met je echtgenoot. Terwijl voorhuwelijkse seks, de ervaring van de huwelijksnacht ontneemt van haar heiligheid, spanning en verwachtingsvolheid, zal het bewaren van het geschenk van seks voor je huwelijk, de liefde alleen maar sterker maken.

 

-          Een grote basketbal ster uit Amerika vertelt dat hij nog steeds maagd is. Waarom? Omdat, zo zegt hij: “Ik ervoor gekozen heb Gods normen en waarden te volgen. Ik heb verteld aan mijn teamgenoten dat ik mezelf en de dames waarmee ik uitga respecteer. Ik probeer niet in te gaan op bepaalde gedachten die tot verleiding kunnen brengen……Ik weet dat er iets beters voor me is als ik wacht”[ii].

-          “Zijn kuisheid en het afzien van seks is een van de manieren waarop hij bewijst dat hij mij trouw is”, zegt Christina een 18 jarige studente over haar potentiële echtgenoot. “Ik zal zo vereerd zijn als de man waarmee ik wil trouwen, me zo gerespecteerd heeft, dat hij er voor kiest om geen seks met iemand anders te hebben dan met mij binnen ons huwelijk”.

-          Michael een 23-jarige student vertelt: “Ik heb een aantal keren de mogelijkheid gehad mijn maagdelijkheid te verliezen maar ik bleef maar denken aan mijn toekomstige vrouw. Terwijl een aantal mensen me het moeilijk maakte op de middelbare school, ben ik nu zo blij dat ik de weg bewandeld heb die ik heb gekozen. Mijn toekomstige echtgenote verdient het offer. Als ik bij het altaar haar sluier omhoog doe, zullen al de pesterijen die ik heb gehoord worden goedgemaakt”.

-          De zeventien jarige Courtney zegt: “ Ik heb mijn leven aan Christus gegeven toen ik mijn beste vriendin zag nadat ze het had uitgemaakt met haar vriend aan wie ze zich helemaal gegeven had. Ik heb mezelf en God de belofte gedaan, dat ik mijzelf slechts zal geven aan de perfecte man nadat ik hem gehuwd heb”.

-          Ze zijn in goed gezelschap. Een man genaamd Augustinus, die een heilige werd, zei: “Ik dacht dat maagdelijkheid het resultaat was van eigen krachten die ik niet bij mezelf kon herkennen. Ik was zo stom niet te weten dat niemand maagd kan zijn als God hem/haar die genade niet schenkt. Want God had het me zeker gegeven als ik met sterk vertrouwen, mijn zorgen bij Hem had neergelegd”[iii].

-          De woorden van Augustinus klinken nog steeds door, zeventien eeuwen later. “Ik was bijna mijn maagdelijkheid kwijtgeraakt op veertienjarige leeftijd op een donker voetbalveld met een jongen die ik nauwelijks kende”, vertelt een universitaire studente. “Ik weet niet hoe het kon gebeuren. Ik was altijd zo sterk geweest. En toen opeens stond ik daar op het punt om mijn grootste schat weg te geven. Ik dank God dat ik de moed had te stoppen. En sinds die dag draag ik een ring op de plaats waar mijn trouwring zal komen en om me te herinneren aan het geschenk dat ik bewaar voor mijn toekomstige echtgenoot”.

 

 

 

 

Je maagdelijkheid is er nooit voor bedoeld om ‘te verliezen’, alsof je het ergens kwijtraakt. God heeft het bedoeld als een geschenk voor degene die het verdient – je echtgenoot. Zelfs als je je maagdelijkheid al hebt verloren en als je denkt dat dit verhaal niet op jou kan slaan, lees verder, het is nooit te laat.

 

 “Wat is echte liefde?”

Zonde verduistert de realiteit. Terwijl het er op lijkt dat seks voor het huwelijk een stel verbindt, drijft het hen juist uit elkaar en beschadigd hen. Seksuele intimiteit gedeeld met iemand waar je niet mee getrouwd bent, geeft alleen maar oppervlakkige intimiteit, een leugen gesproken in de taal van het lichaam. De voorhuwelijkse seksuele eenwording vertelt de ander, “ik geef mezelf helemaal aan jou…totdat ik hetzelfde doe met iemand anders.”

 

Dat is niet liefhebben! Het zorgt er vaak voor, dat de relatie snel over is. Waarom? Omdat seks het middelpunt wordt van de relatie en al het andere opzij geschoven wordt. Twee mensen gaan elkaar zien als objecten die gebruikt kunnen worden in plaats van personen waar men van houdt – iets dat maar zelden wordt toegegeven. Zulke gevoelens zijn geen echte liefde.

 

Tijdens de seksuele daad geven een man en een vrouw zich aan elkaar. Maar de totale zelfgave van hart en lichaam is niet bedoeld als een lening. Dat is waarom het geschenk van hart en lichaam slechts gedeeld mag worden in een permanente en trouwe relatie- een huwelijk.

 

Je kunt jezelf niet echt geven als je je niet realiseert wat je echte waarde is en de onschatbare waarde van het geschenk dat je uitwisselt in het bedrijven van de liefde. Ware liefde zegt: “ Je betekent alles voor mij. Ik geef mijzelf helemaal aan jou voor altijd”. Dat is echte verbondenheid die voorkomt uit het hart van de persoon die werkelijk van je houdt. Het vraagt een permanente overgave. Die liefde verdedigt niet zijn/haar eigen rechten wanneer verlangens sterk zijn. Echte liefde zegt ‘voor altijd’. Die liefde kan de verlangens van het moment opgeven voor iets dat permanent is.

 

“Hoe ver is te ver?” Verkeerde vraag!

Laten we zeggen dat Tim en Christy samen een romantische picknick hebben in de bergen. Bij zonsondergang wandelen ze samen een stukje. Tim neemt Christy in zijn armen en vraagt zich af “hoe ver kan ik met haar in mijn armen naar de afgrond toelopen zonder van de rotsen te vallen?”. Als hij zich deze vraag stelt, is hij overduidelijk niet bezig met het beste voor Christy of voor zichzelf. Als hij erachter komt hoe ver te ver was, zal het te laat zijn. Op dezelfde manier moet de vraag niet zijn “hoe ver kan ik gaan zonder te zondigen?” Maar “Hoe ver kan ik gaan in het respecteren van mijn vriend(in), hem/haar leidend op de weg naar God?”.

 

Paus Johannes Paulus II zegt dat hoe groter je verantwoordelijkheidsgevoel is voor de mensen waar je van houdt, hoe meer echte liefde je in je hebt[iv]. Denk er eens over na. Een echte man zou zijn vriendin moeten beloven er hard aan te werken, haar veilig in de armen van God te leiden, niet in de verslaving van de zonde. Het omarmen van deze overtuiging is echte liefde.

 

God daagt ons uit om onszelf te vergeten voor het welzijn van de geliefde in plaats van in eerste instantie zoeken naar eigen bevrediging. Als je werkelijk van iemand houdt, wordt het offer voor hem/haar een uiting van je liefde. Als resultaat zal je het geluk vinden, dat God voor je bedoeld heeft (zie Jer. 29:11-14a, Matt. 16:25). Wat ooit gezien werd als slechts ‘wachten’ wordt een tijd van vorming die je zal leren hoe van elkaar te houden. Met kuisheid, zelfs als je niet met iemand verkering hebt of uitgaat, kan je reeds nu van God en je toekomstige echtgeno(o)t(e) houden door trouw te zijn aan beiden. De korte tijd van opoffering valt in het niet met het blijvende geluk dat erop zal volgen. De belofte van blijvend geluk is een belofte van God: een belofte die voorhuwelijkse seks je nooit kan geven.

 

 

 

 

“Ben ik niet gewoon goed bezig zolang ik maar geen seks heb?”

  Denk eens na en overweeg het verhaal van Kate:

 

Kate wist dat haar vrienden seksueel actief waren. In vergelijking tot hen dacht zij, zolang ik mijn maagdelijkheid behoud, leef ik een deugdelijk en kuis leven. In de loop van de tijd verviel ze in verschillende zonden met de jongens met wie ze uitging en verloor alles behalve haar fysieke maagdelijkheid. Ze herinnerde zichzelf eraan dat haar vrienden ‘ergere’ dingen deden. Kate ontmoette uiteindelijk de man met wie ze wilde trouwen, maar toen had ze ontzettend veel spirituele en emotionele hulp nodig om alles te verwerken wat ze met haar andere vriendjes had gedaan.

 

Dat is de zure appel waarin je moet bijten door het vergelijken van jezelf met anderen die ‘zwaardere zonden’ doen. Kijk slechts naar Christus en hoe je je meet aan Zijn normen. Door dat te doen zal je hart gespaard blijven voor vele wonden. Behandel je lichaam als van een onschatbare waarde die goed bewaard moet worden, een schat die slechts met een ring en een levenslang verbond van ware liefde, verkregen kan worden.

 

“Waar is mijn vrijheid?”

Als je vrijheid verlangt, lees dan het volgende goed door: “Vrijheid bestaat omwille van de liefde”. Kuisheid is niet het verliezen van vrijheid, het is de vervolmaking ervan. Kuis zijn bevrijdt een stel om werkelijk lief te hebben, niet begrenst door de muren van zonden. Wil jij vrijheid? Wil je niet langer hoeven te piekeren over vragen zoals: Zal ik een SOA oplopen? Zullen mijn ouders erachter komen? Zal ik ongewenst zwanger raken? Word ik gebruikt?

 

Bevrijd van dit soort problemen, zal je vrij zijn om lief te hebben zonder spijt en vrij om je dromen na te volgen zonder zondige bagage. Kuisheid geeft je de vrijheid om relaties aan te gaan zonder angst over de toekomst of spijt van het verleden. Dat is ware vrijheid: de mogelijkheid om het goede te doen.

 

“Maar waarom beschadigt voorhuwelijkse seks mij?”

Het eerste is dat voorhuwelijkse seks je beschadigt, of je het weet of niet. Niet alleen loop je het risico om ziek te worden, maar ook kan voorhuwelijkse seks je emotioneel beschadigen. Het belangrijkste is, dat het je afsnijdt van God. Jezus wil dat je de vreugde van Zijn echte liefde leert kennen. Maar dat kan niet gebeuren als een doodzonde het leven van God in je ziel doodt. Leven in doodzonde ontneemt je de mogelijkheid werkelijk lief te hebben en andere mensen naar Christus te leiden. Bovendien zorgt voorhuwelijkse seks ervoor dat de andere persoon zondigt, je beschadigt hem/haar en je weerhoudt hem/haar ervan zichzelf volledig te geven aan zijn/haar toekomstige echtgenoot, puur in ziel en lichaam, denken en doen. Het doet je eigen ouders pijn, je toekomstige echtgeno(o)t(e) en de toekomstige echtgeno(o)t(e) van degene waarmee je nu uitgaat. Dus een betere vraag is: “Wie beschadig ik niet met voorhuwelijkse seks”.

 

“Wat is ECHT houden van de andere persoon?”

Hoe weet je of je echt van die andere persoon houdt? En dat je gevoelens voor hem/haar niet van tijdelijke aard zijn? Een vingerwijzing is of je het welzijn van de andere boven je eigen seksuele verlangens kan plaatsen, zelfs als die seksuele gevoelens gedeeld worden door hem/haar. Je kunt de waarde van een relatie niet alleen baseren op de intensiteit van de gevoelens. Voortijdige intimiteit, het verlangen en de lust die er vaak mee gepaard gaan, kunnen de afwezigheid van echte liefde bedekken zodat deze echte liefde zich nooit werkelijk zal ontwikkelen. Liefde vereist verbondenheid en verantwoordelijkheid. Zonder deze zullen egoïsme en lust hoogtij vieren.

 

 

 

 

 

 

 

Stel je voor dat degene waar je van houdt, je vraagt om een glas water. In de keuken zijn er honderd glazen water, negenennegentig zijn er normaal maar een is vergiftigd. Neem jij het risico hem/haar een glas te brengen of laat je hem/haar dorstig zijn totdat je zeker weet dat de keuze die je maakt veilig is? Het kan er op lijken dat je een liefdevolle daad doet door zijn/haar wens in te willigen maar het zal de daad zijn van een vijand. Op dezelfde wijze, ook als je er niet van overtuigd zou zijn dat voorhuwelijkse seks beschadigend kan zijn, zou echte liefde niet eens het risico nemen de ander te beschadigen. Slechts egoïstische ingevingen leiden daar wel toe.

 

“Wat als ik al ‘gevallen’ ben?”

Terwijl het verliezen van je maagdelijkheid in het verleden ligt, heeft kuisheid te maken met het heden. Als je al je maagdelijkheid weggeven hebt, wanhoop niet en vertrouw op Gods tedere barmhartigheid en … pak het geschenk opnieuw in. Begin opnieuw en maak de beslissing om te volharden in kuisheid. Door dat te doen, zul je een, wat vele noemen, tweede maagdelijkheid ontdekken. In de Bijbel, wordt het verhaal verteld van een vrouw die betrapt wordt bij overspel en naar Jezus gebracht wordt. Hij veroordeelt haar niet, maar vergeeft haar en vertelt haar om heen te gaan en niet meer te zondigen (Joh. 8:1-11).

 

Zonden van onzuiverheid maken diepe littekens, maar Jezus kan ze allemaal helen. In het bijzonder door de sacramenten van de Biecht en de Heilige Eucharistie kan Jezus iedereen genezen. In de biecht zul je Gods overvloedige barmhartigheid ondervinden; In de Eucharistie geeft God ons het spirituele voedsel door het Lichaam en Bloed van Zijn Zoon, Jezus. Het is in het bijzonder door de sacramenten dat Christus je sterkt en de gave van genade in je leven herstelt.

 

Velen die zonden van onzuiverheid bedrijven, trachten deze onder andere zonden te begraven zodat de eerste wond kleiner lijkt. Anderen rennen van de ene naar de andere fysieke relatie, denkende dat dat soort plezier hun behoefte aan liefde zal bevredigen. Maar dit kan alleen het genezingsproces moeilijker maken. In plaats daarvan, ren naar Christus en Zijn Moeder Maria en zij zullen je een deel aan zuiverheid geven, je weer genezen. Geef God je lichaam en je gedachten. Laat Zijn barmhartigheid je weer heel maken. En vergeef in je hart degenen die je pijn hebben gedaan.

 

Streef in toekomstige relaties naar echte liefde en deze levende kuisheid zal ook je verleden helen. Kuisheid beoefenen zal het je mogelijk maken om te herwinnen wat je hebt verloren zodat je jezelf  werkelijk kunt geven nadat je bent getrouwd. Een kuis leven, zal je een betere vriend(in), echtgeno(o)t(e) en ouder maken. De lasten van de zonden zullen wegvallen. Vanwege Gods oneindige barmhartigheid en het geschenk van zuiverheid is het nooit te laat om de persoon te worden die God wilt dat je wordt. Elke ochtend zijn Zijn genaden weer nieuw (Klaagliederen 3:22-23).

 

“Is homoseksualiteit een zonde?”.

Terwijl het niet een zonde is om homoseksuele neigingen te hebben, is het wel een zonde om homoseksuele gedachten of acties te bedrijven. De oorzaken van homoseksuele verleidingen zijn nog niet volledig uitgelegd door de wetenschap. Velen die deze verleidingen ervaren, kiezen er niet vrijwillig voor of willen ze simpelweg niet. Degenen die lijden onder verleidingen op dit gebied zijn ook geroepen tot een leven van kuisheid en door Gods genade kunnen ze en zouden ze moeten komen tot Christelijke perfectie, zoals wij allen. Anderen moeten hen met respect en medeleven behandelen want Jezus zegt: “Zoals je tot het minste der Mijnen hebt gedaan, zo heb je tot Mij gedaan”. (Matt. 25:40).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“En hoe zit het met masturbatie?”

Egoïsme en masturbatie komen op hetzelfde neer: alleen van jezelf houden. Dat is geen echte liefde. Er zijn twee doeleinden voor het bedrijven van de liefde: eenheid en voortplanting (verbondenheid en kinderen). Met masturbatie bereik je noch het een noch het ander omdat de kern van deze seksuele daad ‘jezelf’ betreft in plaats van een ‘wij’. In plaats van het onderdrukken van seksuele verlangens zorgt masturbatie voor meer lustvolle gevoelens en gedachten. Masturbatie zorgt ervoor dat je onmiddellijke seksuele bevrediging verwacht en het traint je om naar jezelf te kijken als het aankomt op seksuele bevrediging.

 

Denk eraan op deze manier: Liefde is een geschenk van jezelf. Je kunt niet geven wat je niet bezit. Dus als je geen zelfcontrole bezit, kun je je niet werkelijk aan de ander geven. Alhoewel seksuele zonden erg verslavend zijn, is Gods helende kracht groter en sterker. Zoals elke andere zonde, kan deze overwonnen worden. Schep moed en hou je ogen op Jezus die het goede werk dat Hij in je begonnen is, zal vervolmaken. (Fil. 1:6).

 

“Maar hoe zit het met pornografie? Dan beschadig ik toch niemand?”

Pornografie zet aan tot een andere verslaving: mensen van de andere sekse zien als object. Paus Johannes Paulus II zegt dat het probleem met pornografie niet is, dat het teveel laat zien maar dat het te weinig laat zien. Pornografische beelden reduceren een persoon tot lichaamsdelen en niets anders. Terwijl liefde offer vraagt en verbondenheid, leert pornografie je dat anderen objecten zijn die gebruikt en weggeworpen kunnen worden als je erop uitgekeken bent. Je kunt niet houden van een fantasie.

 

Pornografie leert je geest alle verantwoordelijkheid af te schuiven en slechts plezier en bevrediging na te streven. Het verwijzen naar video’s en lectuur als ‘alleen voor volwassen’ of naar een striptease-tent als een ‘club voor heren’ zou niet verder van de waarheid kunnen staan. Vrouwen zullen er geen echte man vinden.

 

Pornografische boeken en video’s beginnen met het beschadigen van de mensen die er gebruik van maken. Maar daar stoppen ze niet. Ted Bundy, de seriële moordenaar en verkrachter gaf toe dat al zijn misdaden voortkwamen uit zijn vroege betrokkenheid bij pornografie. Hij vertelde dat hetzelfde gold voor de meeste van zijn medegevangenen, vooral de verkrachters[v].

 

In één zin: pornografie is de perfecte manier om een toekomstig huwelijk om zeep te helpen.  Als een persoon er mee in aanraking komt, wordt hij/zij egoïstisch en geeft daarom de echte liefde op. Net zoals een ieder die ooit bezig was met pornografie weet dat pornografische beelden eeuwig op het netvlies lijken te staan. Dat veroorzaakt ongelofelijke moeilijkheden in een huwelijk omdat de echtgeno(o)t(e) vergeleken wordt met de modellen in die pornografische beelden en dan verwacht wordt zoveel bevrediging te veroorzaken als in die beelden. Wie wil zijn/haar toekomstige bruid(egom) zo beschadigen?

 

Als je op de een of andere manier pornografie bezit, dan is het nu het moment om dat weg te gooien. En heren, onthoudt: naar de mate je echt van vrouwen houdt, vecht tegen pornografie!

 

“Kan hoe ik me kleed een verschil maken?”

Mannen kunnen aan de manier waarop een vrouw zich kleedt zien hoezeer ze zichzelf respecteert. Als ze zich kleedt alsof haar lichaam haar grootste schat is, zullen mannen haar ook zo bejegenen en behandelen.

 

Zuiverheid uit zich in het beschaafd kleden. Dat is de eerste verdedigingslinie voor de deugd van kuisheid en is een belangrijke stap naar geluk en veiligheid. Betekent dat dan dat je er onaantrekkelijk uit moet zien en elk deel van je lichaam bedekt dient te zijn? Nee. Om te kunnen bepalen wat degelijk en beschaafd is, kun je het beste voor de spiegel gaan staan en je afvragen: “waar trek ik met deze kleding de aandacht naartoe?” Als een Christelijke vrouw heb je de verantwoordelijkheid mannen niet tot zonde aan te zetten.

 

De meeste vrouwen hebben nooit de bedoeling om lustgevoelens bij mannen op te wekken met hun (gebrek aan) kleding. Ze verlangen er meestal naar liefde te ontvangen. Maar een vrouw op zoek naar de liefde schiet zichzelf in de voet als ze zich onbeschaafd kleedt. Dat is omdat de zonde van lust, mannen scheidt van Jezus – de bron van onvoorwaardelijke liefde. Wil een vrouw dat? Als een vrouw echte liefde wil en niet slechts lust, zou ze moeten weten waar echte mannen naar op zoek zijn.

 

“Wat is echte schoonheid?”

Misschien is de meest fascinerende eigenschap van een vrouw het mysterie van haar vrouwelijkheid. Mannen vinden het intrigerend en mooi en het is iets wat koste wat kost verdedigd moet worden. Beschaafdheid in kleding zorgt ervoor dat dit mysterie bewaard blijft. Zoals een sluier over iets dat heilig is wordt gelegd, bedekt de kleding het lichaam, dat een tempel is van de heilige Geest. Zich kleden op een manier die degelijk en beschaafd is, is een mooie bevestiging van de schoonheid van deze tempel en anderen zullen niet zonder nadenken gebruik maken van iets dat als heilig wordt gepresenteerd. In tegenstelling tot wat men volgens de media zou kunnen geloven, wordt een vrouw juist niet minder aantrekkelijk als ze zichzelf respecteert en naar zuiverheid streeft.

 

Helaas voelen vele vrouwen en meisjes zich onder druk gezet om er precies zo uit te zien als de hyperslanke fotomodellen in de modebladen. Hoe meer seksueel actief een vrouw wordt, hoe meer bezorgd ze wordt over haar lichaam. Met zulke zorgen, vergeten vrouwen vaak dat ze al gemaakt zijn naar beeld en de gelijkenis van God en dat ze er niet hoeven uit te zien als godinnen om met lichaam en ziel het meest waardevol te zijn in het oog van God.

 

De gezegende Moeder Maria is altijd het rolmodel geweest voor vrouwen. Bisschop Fulton Sheen uit Amerika zegt in zijn boek ‘The world’s First Love’ over Maria:

 

Zij is degene die elke man liefheeft als hij van een vrouw houdt – of hij het weet of niet. Zij is het wat elke vrouw wil zijn als ze naar zichzelf kijkt. Zij is de vrouw die elke man wil hebben als hij trouwt; Zij is het verborgen verlangen van elke vrouw dat geëerd en gekoesterd moet worden; Zij is de manier waarop elke vrouw gerespecteerd en liefgehad wil worden vanwege haar schoonheid van lichaam en ziel. En deze blauwdruk van liefde, waar God van hield voordat de wereld gemaakt werd, deze droomvrouw, is degene van wie elk hart kan zeggen in de diepste diepten: ‘zij is de vrouw waar ik van hou’[vi].

 

Dus hoe meer een vrouw lijkt op Maria, hoe meer zij werkelijk vrouw is. Hetzelfde kan gezegd worden met betrekking tot Jezus. Of ze het weten of niet, vrouwen zoeken Jezus in een man, omdat Hij het model is van onzelfzuchtige liefde. Een ander groot voorbeeld is St. Jozef omdat hij de beschermer is van de heilige Maagd. Echte mannen leven en beminnen als Jezus en St. Jozef, de heiligheid van de vrouw zoekend en haar het respect en de bescherming gevend die zij verdient.

 

“Hoe voorkom ik dat ik de fout inga?”

Het grootste deel van de strijd ligt in het vermijden van gelegenheden waarin je kunt zondigen. Vrouwen realiseren zich vaak niet dat mannen veel makkelijker in verleiding komen dan vrouwen. Daarom lijken onzedelijk gekleed zijn en ‘flirten’ misschien onschuldig. Maar deze dingen kunnen zelfs resulteren in zoiets als een aanranding. Ook zijn alcohol en drugs aanleiding tot veel leed. Dit kan je negatief beïnvloeden en aanzetten tot zonden die je normaal gesproken meteen van de hand zou hebben gewezen.

 

Fouten kunnen worden voorkomen als een stel bepaalde situaties vermijdt waarin zonden op seksueel vlak vaak kunnen gebeuren zoals op de achterbank van de auto of alleen samen in huis, in een donkere kamer, op een bed etc. Te veel goede romantische relaties zijn geruïneerd door lust.

 

 

 

 

 

Aangezien God overal aanwezig is, vraag Hem niet om even een paar minuten de kamer uit te gaan op het eind van een afspraakje. Hij is er altijd om je te ondersteunen en je Zijn genade te geven. Hij verlangt er immer naar je bij Hem te hebben. Zie God niet als een Goddelijke feestverknaller die continue over je schouder mee kijkt.  Hij houdt veel meer van je dan je je voor kunt stellen. Hij wil wat het beste voor jou is. Hij verlangt je te zien, delend in het volle leven en gelukkig. Zonde past niet in dat plaatje.

 

“Wat moet ik voorkomen?”

Gepassioneerd kussen, samen naast elkaar liggen, vrijpartijen en seksuele omhelzingen bereiden het lichaam voor op geslachtgemeenschap. Hoewel passie en opwinding werken als lijm tussen getrouwde man en vrouw, verliezen ze hun kracht om te binden als ze voor het huwelijk al zijn op gebruikt.

 

Op dit moment heeft misschien iemand een afspraakje met de man of vrouw waarmee jij uiteindelijk zult trouwen. Hoe ver is te ver voor hen? Behandel de persoon met wie je een afspraakje hebt met zo’n respect en zuiverheid als je hoopt dat die ander voor jouw toekomstige echtgeno(o)t(e) zal hebben. Houdt verder in gedachten hoe je zou willen dat een jongeman zich zou gedragen die een afspraakje met jouw dochter zou hebben en handel dan daarnaar. Door naar je geweten te luisteren krijg je een goed idee waar je de lijn kunt trekken.

 

“Wat als mijn geweten stil is?”

Een man werd wakker midden in de nacht door het blaffen van zijn hond. Gefrustreerd ging hij naar buiten en schreeuwde tegen zijn hond dat deze stil moest zijn. Nadat de man weer in slaap gevallen was, begon het blaffen opnieuw. Op dat punt ging de man naar buiten en sloeg de hond met een stok. Hij verwachte dat dit zijn huisdier wel stil zou houden en ging wederom naar bed. Maar het blaffen ging verder en in woede aanval pakte de man zijn luchtgeweer en schoot de hond dood.

Toen de man weer in zijn bed lag, kwam een rover uit de struiken, waar hij zich verstopt had, liep over het dode lichaam van de hond het huis binnen en vermoordde de eigenaar.

 

Die hond is je bewustzijn. Het is een gave van God om je te herinneren aan de gevaren van zonde, zodat jouw eeuwige leven niet verloren zal gaan. Sommige mensen vragen hun geweten om stil te zijn: “Herinner me er niet aan dat dit verkeerd is!”. Anderen zijn zo ver gegaan, dat ze de stem van het geweten compleet uitgedoofd hebben in hun hart. Maar het is alleen door het luisteren naar de stem van God in je hart en door deze te volgen, dat je de complete vrijheid zult bereiken waarnaar je verlangt.

 

“Hoe zeg ik nee?”

Wees nooit bang om een streep te trekken en “nee”  te zeggen. Zoals de Bijbel zegt: laat je “ja” een “ja” en je “nee” een “nee” zijn (Mat. 5:37). Je bent degene met wie je een afspraakje hebt niet een 30 minuten durende presentatie verschuldigd over waarom het behouden van je maagdelijkheid belangrijk voor jou is. Als die persoon met wie je een afspraakje hebt van je houdt, zal hij of zij je niet onder druk zetten. Dit is een goede test om te zien of er van je wordt gehouden of dat je wordt gebruikt.

 

Als je hart zegt “Misschien moet ik dit niet doen”, luister dan naar die stem, bidt om kracht en vlucht onmiddellijk weg uit die situatie. Hoe? Door elke manier die zal werken: Zeg dat je je niet prettig voelt, geef je ouders de schuld: dat zij het jou nooit toe zouden laten dit te doen. Of zeg dat je naar huis moet. Of beter zelfs: zeg dat alleen je toekomstige echtgenoot of echtgenote het verdient om zo intiem met jou te worden en zelfs alleen nadat jullie met elkaar getrouwd zijn. Trouwens, niemand wil trouwen met iemand die zo maar zijn of haar lichaam aan anderen geeft. Dit is respectloos. Mensen willen zichzelf voor hun leven binden aan diegene die zichzelf respecteren.

 

 

 

 

Als je een afspraakje hebt, vertrouwt God erop dat jij jouw partner helpt in zijn of haar weg naar heiligheid.  Dat is een grote verantwoordelijkheid; Een verantwoordelijkheid die in een huwelijk alleen maar groter wordt. De heilige apostel Paulus zegt tegen echtgenoten dat ze bereid moeten zijn hun leven voor hun echtgenotes te geven en hen op de weg naar heiligheid te leiden (Ef. 5:35-36). Een echte man zou liever sterven dan zijn vrouw tot zonden aan te zetten. Hetzelfde moet gelden voor een jonge man in zijn zoektocht naar zijn toekomstige vrouw.  Het is geen toeval dat het woord ‘deugd’ komt van een Latijnse woordstam dat ‘mannelijke kracht’ betekent. Je kunt deze deugd van de kuisheid bereiken omdat je “alle dingen kunt doen in Hem die jou sterkt” (Fil. 4:13).

 

Wat zijn mijn kussen waard?”

Zijn ze te koop voor de prijs van een film of voor een keer uit eten gaan? Als het een gezellig diner is, ben je dan verplicht om hem meer van jezelf aan te bieden? Zeker niet! Een vrouw zou zich altijd moeten herinneren dat iedere man die niet verder met haar wil omdat zij niet toegeeft aan zijn lustgevoelens, haar aandacht niet waard is.

 

Als je een ongezonde relatie hebt, stop dan met seksuele activiteiten. Het zou zelfs beter kunnen zijn de relatie nu te beëindigen of om een tijdje afstand te nemen van de ander. Als de persoon met wie je afspreekt van je houdt, zal hij of zij jou zeker tijd en ruimte geven. Praat vervolgens met iemand die je vertrouwt en respecteert om meer inzicht te krijgen in wat je het beste kunt doen.  Als het echte liefde is, dan zal een tijdelijke onderbreking de relatie niet beschadigen.  Beslis of je een betere persoon bent als je met de ander bent of dat je dan iemand wordt die je eigenlijk niet zou willen zijn.

 

Blijf niet in een relatie om een held te zijn of om de andere persoon te redden van zijn kinderlijke manieren. Je zult beschadigd worden en uiteindelijk de ander toch niet kunnen helpen. Neem tijd om te bidden. Vraag jezelf af: Zegt mijn vriend me dat hij niet op me zal wachten; “Als je van me houdt, zou je met me naar bed gaan”? of zegt hij: “Ik wil het beste voor je en ik weet dat onze liefde sterk genoeg is om dit geschenk te bewaren totdat we getrouwd zijn”?. Als je vriend niet de bedoeling heeft om te doen wat het beste voor jou is voordat jullie getrouwd zijn, zal hij zeker ook niet het verlangen hebben om dat te doen vanaf het moment dat jullie getrouwd zijn. Vertrouw er op dat God een veel beter iemand voor je heeft.

 

Raak er aan gewend om “nee” te zeggen tegen goedkope imitaties van liefde en “ja” te horen wat betreft een ware liefde in je hart. Je bent het waard om op te wachten. Veel jonge meisjes zijn bang om hun vriend te beledigen of te verliezen als ze niet toegeven aan de seksuele eisen van deze vriend. Deze onzekerheid moet overwonnen worden als de vrouw ooit geliefd wil worden zoals ze het verdient. Miss America 1984, Sharlene Wells, zei: “Het huwelijk is heel belangrijk voor mij, daarom bewaar ik mijzelf... Zo vaak denken meisjes dat ze de jongen moeten behagen door met hem naar bed te gaan maar later voelen ze zich verschrikkelijk, zeker op het moment wanneer hij er van door gaat met een andere meisje”[vii].

 

“Nog andere tips?”

Bescherm je behalve tegen lichamelijke onzuiverheid, ook tegen geestelijke onzuiverheid. Je gedachten zouden niet moeten zijn bij fantasieën of bij sensuele soaps, bladen waarin naakte mannen of vrouwen staan, roddels op seksueel vlak of muziek die zonde verheerlijkt. Sommige mensen rechtvaardigen hun genot wat betreft deze dingen door te zeggen dat ze er niet door worden beïnvloed.  Dit kan je vergelijken met het met witte kleding lopen door een veld vol met teer en denken dat je niet smerig zult zijn wanneer je de overkant bereikt. Als bladen de oorzaak zijn dat je zondigt, gooi ze weg! Als het probleem het Internet of de televisie is,  kijk er niet meer naar! Ware liefde beschermt zich tegen deze verleidingen. Vraag jezelf af: “Ben ik bezig om zondigen zoveel mogelijk te voorkomen of kan ik niet minder doen dan ik nu doe?”

 

 

 

 

 

Als je je bekoord voelt doordat je iemand ziet, zeg dan snel in je hart een kort gebed tot Jezus, Maria of Jozef en vraag de kracht om zuiver te zijn. Vraag ook dat deze persoon gezegend wordt door Christus. Ga vervolgens gewoon door waar je mee bezig bent. Deze kleine daden van herstel zullen je helpen om grotere beproevingen te boven te komen en zullen je de gewoonte geven om anderen naar Jezus te leiden. Hoe meer je de deugd van kuisheid beleeft, hoe makkelijker het wordt en hoe meer liefde je zult voelen voor de persoon voor wie je jezelf aan het voorbereiden bent. De  glorie van de kuisheid is niet het afwezig zijn van verleidingen, maar de overwinning van liefde.

 

“Hoe zit het met safe seks?”

Zoiets bestaat niet. Geen enkele vorm van voorbehoedsmiddel kan voorkomen dat je hart wordt gebroken en je ziel verloren gaat.

 

God heeft seksualiteit geschapen voor een veel groter doel dan betreurenswaardige ´one-night stands´. Om ons duidelijk te maken hoe ontzettend mooi de gemeenschapsdaad is, gebruikt God juist dat om een eeuwige ziel te scheppen in deze wereld. Een huwelijksdaad kan resulteren in een nieuw mens! Deze daad schreeuwt om echte continuïteit. Precies door het bestaan zegt het kind ons: “Ik ben permanent: jullie relatie zou dat ook moeten zijn”!

 

Vaak weten een man en een vrouw dat ze nog niet klaar zijn voor het volledig geven van zichzelf en de totale verbondenheid die hun daad uitdrukt. Ze doen daarom alles om het natuurlijke proces van levengevende liefde te beperken. Stellen beginnen een zwangerschap te beschouwen als een ziekte waar tegen ze zich moeten beschermen in plaats van een geschenk dat met vreugde ontvangen mag worden. Een vrouw zei eens: “Het is als zeggen: Ik wil met je naar bed maar ik moet m’n barricade nog opwerpen. Dit lijkt een beetje op een oorlog, niet op liefde.”

 

Voorbehoedsmiddelen degraderen speciaal de vrouwen; Het geeft mannen een vrijkaartje om vrouwen te gebruiken door te genieten van seks zonder een permanente verbintenis. Iedereen die voorbehoedsmiddelen goedkeurt vanwege het recht van de vrouwen, vernietigt met een hand wat met de andere hand geprobeerd is op te bouwen.

 

En wat betreft het lichaam? Kan dat gespaard worden van de consequenties van seks voor het huwelijk? Nee. Je moet niet gemotiveerd worden door angst om te werken aan zuivere liefde, maar hier volgen toch wat statistieken die je bijna nooit te horen krijgt.

 

 • Tenminste een op de vier seksueel actieve volwassenen heeft herpes. Dit is ongeneeslijk en makkelijk overdraagbaar. Als een vrouw het krijgt, gaan tweederde van de kinderen die het van haar krijgen, dood bij de geboorte[viii]. Is dit het waard?

 

 • Acht op de tien mensen die seksueel overdraagbare ziektes hebben, zijn zich dit nog niet bewust[ix].

 

 • Als je geslachtsgemeenschap hebt met een persoon, heb je eigenlijk geslachtsgemeenschap met al die personen waarmee die persoon de laatste tien jaar naar bed is geweest[x]. En dan noem ik niet eens de partners waarmee die personen weer gemeenschap hebben gehad. Dat is bijzonder beangstigend vanwege AIDS. Als een persoon HIV krijgt, laat zich dat normaal gesproken binnen tien jaar niet zien als AIDS.

 

 • Als een vrouw chlamydia heeft, een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare ziektes, en ze wordt niet op tijd behandeld, wordt ze permanent onvruchtbaar. Bij acht procent van de vrouwen die het hebben, zijn er geen symptomen zichtbaar. Daarom wordt deze ziekte ‘de stille sterilisator‘ genoemd[xi].

 

 • Andere seksueel overdraagbare ziektes die ongemerkt in het huwelijk kunnen worden mee gebracht zijn: gonorroe, syfilis, herpes, de menselijke variant van het papilloma virus, hepatitis B, HIV, en tientallen anderen[xii]. Dit zijn geen ideale huwelijkscadeaus!

 

 • Vrouwen wiens seksuele activiteiten op jonge leeftijd (als tiener) begonnen zijn en vrouwen die veel verschillende partners hebben gehad, hebben een veel grotere kans op baarmoederhals kanker. Een deel van de oorzaak kan komen van een virus dat verspreid wordt door mannen, die dit virus aan hun vrouwen geven als ze getrouwd zijn[xiii].

 

 • Onderzoek heeft aangetoond dat condooms gemiddeld van 31% faalkans hebben in het beschermen tegen HIV. AIDS is ongeneeslijk en nog steeds dodelijk[xiv]. Vergelijk het eens met het volgende: Zou jij uit een vliegtuig springen met een parachute die slecht 69% kans heeft om te werken?

 

 • Naast allerlei andere neveneffecten, verhoogt de pil ook de kans op borstkanker, tumoren, hart aanvallen, onvruchtbaarheid en het oplopen van HIV[xv].

 

 • Abortus kan resulteren in langdurige of inwendige bloedingen, een geperforeerde uterus, shock toestand, hartstilstand, permanente onvruchtbaarheid, stuiptrekkingen, nier problemen, infecties en de dood[xvi].

 

 • Na een abortus heeft een vrouw een 50% verhoogde kans op een miskraam. Een kind krijgen met een afwijking komt na een abortus 40% meer voor. Een vrouw die een abortus heeft ondergaan heeft 200% meer kans om een buitenbaarmoedelijke zwangerschap in de toekomst en haar kans op borstkanker verdubbelt met elke abortus[xvii].

 

 • Het is niet Gods plan voor jou om voorbehoedsmiddelen te gebruiken of om meerdere seksuele partners te hebben. Degene die als maagd het huwelijk in gaan hebben 71% minder kans op een echtscheiding dan de mensen voor wie dat niet geldt en echtparen die aan natuurlijke gezinsplanning doen hebben een scheidingskans van minder dan 2%[xviii]. Voor welke toekomst wil jij kiezen?

 

 

“Zal deze zogenaamde kuisheid echt zo´n verschil maken?”

Onderzoek onder 100.000 vrouwen door de universiteit van Chicago en het Redbook magazine heeft aangetoond dat getrouwde vrouwen die naar de kerk gaan en in het speciaal die vrouwen die het huwelijksbootje ingestapt zijn zonder enige of met bijna geen seksuele ervaring. Het beste seksleven ervaren van alle vrouwen in Amerika[xix]. Wederom wordt de wijsheid van Gods plan zichtbaar.

 

Als je denkt dat het met anderen naar bed gaan je een betere echtgeno(o)t(e) zal maken, heb je de feiten tegen je. Huwelijksadviseurs hebben geconstateerd dat talloze getrouwde vrouwen klagen dat hun echtgenoten niet in staat zijn om hen liefde te tonen buiten de slaapkamer en dat zelfs niet eens willen. Het beleven van de kuisheid voor het huwelijk helpt mannen om deze vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben om echte liefde en genegenheid ten opzichte van hun vrouwen te tonen. Een man wordt een betere geliefde omdat hij van de volledige vrouw houdt, niet alleen van haar lichaam. Dat is de reden waarom de deugd van de kuisheid niet verdwijnt zo gauw je getrouwd bent. Kuisheid is het vermogen om de ander lief te hebben en eerbied te hebben voor het geschenk van de seksualiteit, onafhankelijk van de levensstaat: getrouwd, ongetrouwd of religieus.

 

“Wat zegt God”?

Bij God verwatert de waarheid nooit. Hij spreekt er met ons over in liefde. Met de Bijbel heeft God ons een goddelijke liefdesbrief – met basis instructies voor het leven – gegeven, zodat we ons nooit zorgen hoeven te maken over het voorgelogen worden wat betreft liefde.  

Hier beneden zijn jouw vragen en Zijn antwoorden.

 

 

 

V: Wat is echte liefde?

A: `Liefde is lankmoedig en goedertieren, liefde is niet afgunstig, zij praalt niet, zij beeldt zich niets in. Zij geeft niet om de schone schijn, zij zoekt zichzelf niet, zij laat zich niet kwaad maken en rekent het kwade niet aan. Zij verheugt zich niet over onrecht, maar vindt haar vreugde in de waarheid. Alles verdraagt zij, alles gelooft zij, alles hoopt zij, alles duldt zij. (1 Kor. 13:4-7)

 

V: Zal onzuiverheid echt mijn relatie met God beïnvloeden?

A: `Degene die de zuiverheid van hart bemint en aangenaam kan spreken, heeft de koning tot vriend’ (Spreuken 22:11).  Zalig de zuiveren van hart, want zij zullen God zien (Matteüs 5:8).

 

V: Wat is er zo slecht aan onzuiverheid?

A: “Maakt u zelf niets wijs. Noch hoerenlopers, afgodendienaars, echtbrekers, schandknapen, knapenschenders, dieven, uitbuiters, dronkaars, lasteraars nog oplichters zullen het koninkrijk van God niet erven. Het lichaam is niet bedoeld voor onzedelijkheid, maar voor de Heer, en de Heer voor het lichaam.... Schuw onzedelijk gedrag. Elke andere zonde die een mens bedrijft is buiten het lichaam, maar de onzedelijk mens zondigt tegen zijn eigen lichaam. Weet je niet dat je lichaam een tempel van de heilige Geest is, de Geest die in je woont en die je van God hebt? Je bent niet van jezelf, je bent vrijgekocht en de prijs is betaald. Dus breng God eer met je lichaam”  (1 Kor. 6:9-20).

Al wie naar een vrouw kijkt om haar te begeren heeft in zijn hart al echtbreuk met haar gepleegd (Matteüs 5:28).

 

V: Maar kan God mij ooit vergeven?

A:  “Zo hoog als de hemel is boven de aarde, welft zich zijn genade over wie Hem wil vrezen. Zo ver de zonsopgang is van de avond, zo ver zijn onze zonden van ons verwijderd“ (Psalm 103:11-12)

 

V: Wat is Gods wil voor mij?

A: “Stemt uw gedrag niet af op deze wereld. Wordt andere mensen met een nieuwe visie. Dan zijt ge in staat om uit te maken wat God van u wil en wat goed is, wat zeer goed is en volmaakt” (Romeinen 12:2). “In de eerste plaats wil God dat gij u heiligt door u te onthouden van ontucht. Ieder van u moet met zijn vrouw leven in heilige tucht en eerbaarheid zonder zich door hartstochten te laten meeslepen zoals de heidenen die God niet kennen.... God heeft ons niet geroepen tot onkuisheid, maar tot heiliging. Derhalve wie deze vermaning in de wind slaat, veracht niet een mens maar God, Hem die u zijn heilige Geest schenkt” (1.Tess.4:3-8).

“Ik ken de plannen die Ik met u heb: ze hebben uw heil op het oog, niet uw onheil, en bereiden u een hoopvolle toekomst. Als ge Mij aanroept en tot Mij bidt, zal Ik u verhoren. Als ge Mij zoekt, met heel uw hart zoekt, zult ge mij vinden, dan laat ik Mij vinden. Ik herstel u weer in uw vroegere staat.“ (Jeremia 29:11-14). “Niemand mag uw jeugd minachten. Wees een voorbeeld voor de gelovigen door woord en gedrag, in liefde, in geloof en in zuiverheid”(1 Tim. 4:12).

 

“Hoe is zuiverheid mogelijk?”

Ga naar God. Kuisheid is niet mogelijk zonder genade. Dus mannen en vrouwen moeten God vragen om zuiverheid. Jezus belooft: “Wat je in Mijn naam zult vragen, zul je verkrijgen” (Joh. 14:14).

 

Jij wilt genade? Ten eerste helpt het om aan het begin van elke nieuwe dag drie Weesgegroeten te bidden voor zuiverheid van lichaam, gedachten en hart. Of  het bidden of de onzuiverheid zal stoppen. Ze kunnen elkaar niet verdragen! Dus volhardt in gebed. Blijf de goede strijd strijden. De hemelse kroon en je toekomstige echtgeno(o)t(e) zijn het meer dan waard!

 

Ga ook naar de Mis en naar de biecht, bid de rozenkrans, lees de Bijbel, vraag de heilige Jozef voor je te bidden, bid de kruisweg, ga naar Aanbidding van het Allerheiligst Sacrament, zoek een heilige vriend of priester met wie je kan praten en probeer jezelf te omgeven met goede vrienden. Als we deze wapens niet opnemen in dit gevecht en toch klagen over het feit dat zuiverheid te moeilijk is, dan is het alsof we op een grote stapel met granaten, geweren en raketten de witte vlag van overgave zwaaien. We zijn zeker niet hulpeloos!

 

“Wat doe ik nu?”

Nu is het de goede tijd om je voor te bereiden voor echte liefde. Je kunt je het niet veroorloven passief te zijn in deze keuze en je hoeft niet te wachten tot morgen om te werken aan de hoop en verwachtingen die je vandaag al hebt. Dus bid dat je toekomstige echtgeno(o)t(e) ook bewaard wordt voor de illusie van de zonde en weet dat onze Heer jullie beiden zal verbinden tot ‘een vlees’ wanneer Hij dat wil. Offer nu en weet in de tussentijd, dat God altijd in overvloed geeft. De duivel beloofd veel maar geeft niets. God nodigt je uit de smalle weg te gaan en zal je meer geven dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

 

Hier beneden staat een belofte die je je toekomstige echtgeno(o)t(e) kunt maken. Een belofte van je trouw zelfs voordat je weet wie hij of zij is. De dag dat jullie beiden in het echt verbonden zullen worden, kun je deze aan je geliefde geven. Zelfs als je geen huwelijksplannen hebt voor de toekomst, kun je dezelfde belofte doen aan God. Onthoudt dat liefde altijd inzet vraagt voor de geliefde en dat alle goede dingen met vallen en opstaan ontstaan. Als je de mooiste liefde wilt die je je maar voor kunt stellen, moet je volhouden. Je hebt niets te verliezen, alles te winnen en zult geen spijt hebben. Zuiverheid kent geen spijt!

 

In een tijd waarin mensen onmiddellijke bevrediging verwachten, biedt kuisheid een uitdaging van offer en geduld. Het is een strijd maar weet dat deze zuiverheid in gedachten, hart en lichaam mogelijk is. God zal je nooit roepen tot een levensweg zonder je overvloedige genade te schenken. Dat is Zijn belofte. Vertrouw Hem daarin. Ik daag je uit.

 

Belofte van Liefde

 

Aan mijn grote liefde,

Ik weet nog niet wie je bent maar ik verlang naar de dag dat we samen gebracht zullen worden. Ik ben me aan het voorbereiden in mijn gedachten, in mijn hart en met mijn lichaam om de perfecte en zuivere echtgeno(o)t(e) te zijn voor jou. Alhoewel ik misschien vele fouten gemaakt heb in het verleden, beloof ik nu mezelf slechts te geven aan jou en aan niemand anders. Het geschenk van mijn maagdelijkheid behoort slechts aan jou. Het is het grootste geschenk dat ik je kan geven en dus doe ik deze belofte aan God, aan mezelf, aan onze families en aan onze toekomstige kinderen uit liefde voor jou. Weet dat ik voor je heb gebeden.

 

X

 

Gebed om zuiverheid:

Jezus, help me om te beminnen zoals U doet. Maak mij zuiver in lichaam en ziel en zuiver van hart zodat ik God kan zien en Zijn plan voor mij kan leven. Maak mij rein en heel mijn wonden van de zonde. Sterk mij elke dag om de liefde te beleven waartoe U mij roept. Ik alleen ben zwak en mijn hart is niet zuiver maar met U kan ik sterk en heilig zijn.

 

Maria, ik wil graag zuiver zijn zoals U bent.

 

Heilige Jozef, ik wil graag Uw moed hebben om mijn eigen zuiverheid en die van anderen te bewaken. Help mij in mijn leven met Jezus zodat ik God kan loven met lichaam en ziel en U ooit allen kan vergezellen in de hemel.

 

Weesgegroet Maria, vol van genade, de Heer is met U. Gij zijt de Gezegende onder de vrouwen en gezegend is Jezus de Vrucht van Uw schoot. Heilige Maria, moeder van God, bid voor ons zondaars, nu en in het uur van onze dood.

 

Heilige Jozef bid voor ons.

Heilige Rafaël de Aartsengel, bid voor ons.

Heilige Maria Goretti, bid voor ons.

Amen.

 

 

 [i] “Effects of Contraception on Personal Relationships” Human Life International audio tape by Lloyd Duplantis, president of Physicians for Life.

[ii] Practicing Teen Chastity, pamphlet by the Foundation for the Family, Cincinnati, Ohio

[iii] St. Augustine, Confessions 6:11:20.

[iv] Love and Responsibility (San Francisco: Ignatius), 131.

[v] 1989 Interview of Ted Bundy by Dr. James Dobson on the video Fatal Addiction: Pornography and Sexual Violence, produced by Focus on the Family: Stephen Stiles.

[vi] The World's First Love (San Francisco: Ignatius), 10.

[vii] Practicing Teen Chastity

[viii] Paul C. Reisser, M.D. Sex and Singles: Reasons to Wait (Colorado Springs: Focus on the Family, 1991), 6.

[ix] Is Sex Safe? A Look at: Sexually Tansmitted Diseases (STD's) (Boise: Grapevine Publications, 1997).

[x] US Surgeon General C. Everett Coop, quoted in Safe Sex? (Boise: Grapevine Publications, 1993).

[xi] A Challenge for the New Millenium (Cheshire, Connecticut: Challenge Task Force on Chastity), 73.

[xii] Sex and Singles: Reasons to wait, 7.

[xiii] K.E. Krantz, “Sexual Risk Factors for Developing Cervical Cancer, “ Medical Aspects of Human Sexuality, 18:11 (Nov., 1984); quoted in Practical Reasons for Chastity (Cincinnati: Foundation for the Family).

[xiv] Susan C. Weller, “A Meat-Analysis of Condom Effectiveness in Reducing Sexually Transmitted HIV,” UTMB News, University of Texas Medical Branch at Galveston, 7 June 1993, Social Science and Medicine, 36:36:1635-1644 (June 1993): quoted in Sex and Singles: Reasons to Wait, 6.

[xv] Wilson, Mercedes, Love and Family (San Francisco: Ignatius), 271-272.

[xvi] Idem. 297-305.

[xvii] Idem. 305.

[xviii] Kahn and London, “National Survey of Family Growth, “Journal of Marriage and the Family, November, 1991; Jeff Brand, Marital Duration and Natural Family Planning (Cincinnati: Couple to Couple League).

[xix] Cited in USA TODAY, Feb 11, 1999; story by William R. Mattox, Jr.